Racuszki z jabłkami
Do racuchów warto dodać owoce żurawiny. Ważne, żeby je namoczyć i dobrze odsączyć przed dodaniem do ciasta.
1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
2. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtko, masło, resztę mleka, spirytus, cukier waniliowy i skórkę. Ciasto wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni, potem przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Do ciasta dodać jabłka, znów wymieszać. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gotowe racuszki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.