Racuszki z jabłkami
Do racuchów warto dodać owoce żurawiny. Ważne, żeby je namoczyć i dobrze odsączyć przed dodaniem do ciasta.
Składniki
- 50 dag mąki tortowej
- 2 duże jabłka
- 250 ml ciepłego mleka 3,2 proc.
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 dag roztopionego masła
- 3 dag świeżych drożdży
- po 1 łyżce cukru waniliowego i alkoholu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- tłuszcz do smażenia
- drobny cukier do dekoracji
4-6
1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
2. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtko, masło, resztę mleka, spirytus, cukier waniliowy i skórkę. Ciasto wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni, potem przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Do ciasta dodać jabłka, znów wymieszać. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gotowe racuszki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.