Racuszki ze śliwkami
Dzięki śliwkom wzbogacisz zwykły obiad.
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, tak, aby było letnie (nie gorące!). W mleku rozpuść drożdże. Dodaj 3 łyżki cukru, dwie łyżki mąki, sól. Starannie wymieszaj to łyżką, aby nie było grudek. Przykryj powstały rozczyn czystą ściereczką. Odstaw na kwadrans.
Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój owoce na połówki. Rozgrzej w rondlu odrobinę oleju i na małym ogniu podsmaż śliwki. Z pół szklanki cukru weź 2 łyżki i posyp śliwki. Zamieszaj.
Gdy rozczyn będzie gotowy (na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki), dodaj dwa żółtka i pół kg mąki. Bardzo dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto musi być dość gęste, ale płynne. W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę i dodaj je do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Kładź łyżkę ciasta, formując z niego racuszki i smaż na wolnym ogniu, aż się zarumienią na złoto z obu stron. Gotowe racuchy muszą nieco ostygnąć (bo mają drożdże). Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem i posyp płatkami migdałowymi, a następnie polej sosem śliwkowym.
Zobacz także: