Ravioli dyniowe
Jak poczuć powiew włoskiego lata, kiedy za oknem zimno i ponuro? Zapraszamy na znane i mniej znane przysmaki ze słonecznej Italii.
Składniki
na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki wody
- 1 białko
na farsz
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 szklanka purée z dyni
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej oliwie. Dodaj starty imbir. Chwilę podsmaż. Odmierz 1 szklankę dyniowego purée. Wymieszaj je z cebulą, startym parmezanem, bułką tartą i jajkiem. Dopraw pieprzem i solą. Trzymaj w lodówce.
2. Mąkę przesiej na stolnicę, posól, zrób wgłębienie. Wbij w nie jajka oraz żółtko. Dodając po łyżce wody (tylko do połączenia składników), zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę.
3. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je na cienkie placki. Połowę każdego placka posmaruj białkiem. Ułóż po łyżeczce nadzienia - w odstępach 2-3 cm. Przykryj drugą połową ciasta. Palcem dociśnij przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem wytnij kwadraty z ciasta - tak, aby farsz znajdował się pośrodku.
4. Ravioli wkładaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj ok. 4 minuty.
Zobacz także: