Ribollita - toskańska zupa

Składniki
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
- 2 marchewki
- duża cebula
- 2 pietruszki
- 2 selery naciowe
- puszka pomidorów bez skórki
- 1-2 ząbki czosnku
- po łyżce posiekanych świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano (ewentualnie suszone zioła)
- 2 garście siekanej białej kapusty
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- tarty ser typu parmezan (lub inny twardy i ostry w smaku)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę, seler pokrój w krążki. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i dodaj warzywa oraz kapustę i siekane zioła.
Smaż, aż warzywa zmiękną. Dodaj fasolę, pomidory i litr wody. Gotuj pod przykryciem ok. 30 min, pod koniec dopraw.
Zupę podawaj posypaną tartym serem, skropioną oliwą z oliwek. Wyśmienicie smakuje z ciepłymi grzankami.
Zobacz także: