Risotto grzybowe

Składniki
- 5 łyżek masło
- 0,5 kg ryż na risotto
- 4 łyżki tarty parmezan
- natka pietruszki
- 1,5-2 l bulion warzywny
- 1-2 ząbki czosnek
- cebula
- 30 dag świeże grzyby leśne
- sól, pieprz
- 1 kieliszek wytrawne białe wino
3-4 osób
Cebulę i czosnek posiekać. grzyby dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. W szerokim garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i mieszając prażyć 1-2 min. Po tym czasie ryż zalać winem i po przemieszaniu wlewać partiami (po ok. 1 szklance) bulion często mieszając. Bulion należy dodawać do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente.
W tym samym czasie przesmażyć na 2 łyżkach masła grzyby, doprawić je solą i pieprzem i włożyć do ugotowanego ryżu, przemieszać z dodatkiem ryżu i pozostałego masła, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane natką pietruszki.