Risotto z kurkami
Składniki
na 3-4 porcje
- 300 g ryżu do risotto
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 200 g kurek
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 600-800 ml bulionu
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki masła
- 50 g startego sera typu parmezan
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kurki oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Cebule oraz czosnek drobno posiekaj. Bulion podgrzej. Na patelni rozgrzej po 2 łyżki oleju i masła. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj czosnek, smaż ok. 1 min. Wsyp ryż, wymieszaj. Smaż 2-3 min do momentu, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlej wino, mieszając smaż, aż odparuje.
Do ryżu wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Postępuj w ten sposób, aż cały bulion zostanie wykorzystany. Ryż powinien być miękki i kremowy, ale nie rozgotowany. Dopraw solą oraz pieprzem.
2. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć kurki, mieszając smaż, aż odparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Brzoskwinie umyj, przekrój, usuń pestki, pokrój w ćwiartki. Dodaj do kurek. Duś 2-3 min. Ryż przełóż na talerze. Posyp startym serem. Wyłóż kurki z brzoskwiniami.
Zobacz również: