Rolada biszkoptowa z puszystym kremem śmietanowym i malinami
1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Partiami dodawaj do masy jajecznej. Blachę (25 x 35 cm) posmaruj olejem i wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 9-10 minut.
2. Upieczony biszkopt przełóż na lnianą ściereczkę posypaną cukrem wanilinowym. Oderwij pergamin, a ciasto zroluj wraz ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.
3. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żelatynę. Zmniejsz obroty miksera i dołóż maliny (garść odłóż). Masę wstaw do lodówki, by stężała. Wystudzony biszkopt rozwiń, posmaruj masą, pośrodku ułóż odłożone maliny. Ostrożnie zroluj. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami mięty.
Zobacz także: