Rolada z bitą śmietaną

Delikatna, niemal rozpływająca się w ustach, przełamana rześką nut sezonowych owoców rolada z bitą śmietaną zachwyci wszystkich domowników.

Pyszną, aksamitną roladę przygotujesz w około godzinę
Pyszną, aksamitną roladę przygotujesz w około godzinę123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany 36 proc.
  • 1-2 banany
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubij z cukrem. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj z masą jajeczną. Ciasto przelej do natłuszczonej blachy. Piecz 8-10 minut w 180°C. Przełóż na posypaną cukrem ściereczkę i zroluj. Odłóż do wystudzenia.

2. Śmietanę ubij. Banany obierz. Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwiń. Posmaruj bitą śmietaną. Pośrodku ułóż banany. Całość zroluj. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem posyp roladę cukrem pudrem.

Zobacz także:

Deser bananowy z migdałamiStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?