Rolada z kremem malinowym
Biszkopt możesz nawilżyć wodą z sokiem cytrynowym – przełamiesz słodycz ciasta.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki. Wymieszaj. Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj łyżką. Piecz 12-15 min w temp. 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
2. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Przelej do płaskiego podłużnego naczynia. Wstaw do lodówki. Następnie pokrój w paski. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny podgrzewaj, aż zmiękną. Przetrzyj przez sitko. Do gorącego musu wsyp żelatynę, wymieszaj. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Połącz z musem malinowym, wymieszaj.
3. Ciasto rozwiń, posmaruj kremem i ułóż paski galaretki. Zwiń w roladę. Włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.