Rolada z łososiem i szpinakiem
Efektowne i pyszne danie, które zrobisz w mgnieniu oka.

Składniki
na ciasto
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy
na nadzienie
- 30 dag łososia wędzonego w plastrach
- 75 dag szpinaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag pomidorków cherry
na sos
- po 3 dag masła i mąki
- 2 szklanki mleka
- 10 dag tartego żółtego sera
- sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa
Z mąki, jaj, oliwy i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować na prostokąt 70x30 cm. Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, dusić razem chwilę, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Masło zasmażyć z mąką, dolać mleko, gotować, mieszając, dodać 1/2 sera, doprawić solą, pieprzem, muszkatem. Na cieście rozsmarować 1/3 sosu, ułożyć łososia i szpinak, zrolować. 1/3 sosu wylać do naczynia żaroodpornego, ułożyć roladę. Zalać sosem, posypać pomidorkami i serem, piec 40 min w 200°C.
Zobacz także: