Rolada ze szpinakiem
>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<
Przygotowanie:
1. Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż szpinak, dodaj żółtka, ½ łyżeczki soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową, zmiksuj. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej masę szpinakową. Piecz 20 min w temperaturze 180°C. Gorące ciasto połóż na ściereczce i zdejmij papier. Ciasto zawiń (zroluj) wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką, wystudź.
2. Serek wymieszaj z chrzanem. Dopraw do smaku. Ciasto rozwiń, posmaruj serkiem, na środku rozłóż kawałki łososia. Zwiń formując roladę. Owiń folią aluminiową, wstaw do lodówki.
Zobacz także: