Reklama

Rolada ze szpinakiem

Składniki

  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 100 g wędzonego łososia
  • sól
  • biały pieprz

>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<

Przygotowanie:

1. Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż szpinak, dodaj żółtka, ½ łyżeczki soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową, zmiksuj. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej masę szpinakową. Piecz 20 min w temperaturze 180°C. Gorące ciasto połóż na ściereczce i zdejmij papier. Ciasto zawiń (zroluj) wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką, wystudź. 

2. Serek wymieszaj z chrzanem. Dopraw do smaku. Ciasto rozwiń, posmaruj serkiem, na środku rozłóż kawałki łososia. Zwiń formując roladę. Owiń folią aluminiową, wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy