Roladka drobiowa. Przepis Mariety Mareckiej
Z purée bazyliowo-brukwiowym, sosem winno-malinowym i cykorią z topinamburem. Przepis Mariety Mareckiej.

Składniki
- roladka
- 4 filety z podudzia kurczaka
- 8 dużych listków bazylii
- 2 kawałki sera gorgonzola (ok. 1,5x7 cm)
- sól, pieprz
- olej
- puree
- 5 gałązek bazylii
- 2 łyżki oliwy
- ½ małego korzenia brukwi (ok. 170 g)
- 2 średniej wielkości ziemniaki (ok. 160 g)
- sól
- 1 łyżka masła
- szczypta cukru
- sos
- 3 szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 czubate łyżki masła
- 1 łyżka suszonych malin (mogą być mrożone lub świeże)
- 1 łyżeczka miodu
- cykoria i topinambur
- 1 cykoria
- 2 korzenie topinamburu (ok. 74 g)
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ½ łyżeczki marynowanego, czerwonego pieprzu
- oliwa
- sól, pieprz
Dwa udka kurczaka rozłóż na desce do krojenia (układaj tak, by lekko nachodziły na siebie), przykryj folią spożywczą i lekko ubij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem (z obu stron). Na środek połóż po 4 listki bazylii i na każdym kawałek sera. Zwiń w roladkę, ściśle owijając ją folią spożywczą. Na końcach mocno ściśnij i roluj. Końce folii zawiń pod spód i owiń kolejnym kawałkiem folii. Pozostałe dwa filety z udek przygotuj identycznie.Brukiew i ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Zagotuj wodę w rondlu i wrzucaj do niej ziemniaki, po 5 minutach dorzuć brukiew. Dopraw solą i szczyptą cukru. Gotuj aż warzywa będą bardzo miękkie.
W moździerzu utrzyj 5 gałązek bazylii wraz ze szczyptą soli, zieloną pastę skrop łyżką oliwy i odstaw na później.
Odkrój końcówkę cykorii tak, by móc rozdzielić ją na osobne listki. Pokrój je wzdłuż na pół. Przełóż listki do miski z zimną wodą z solą. Topinambur obierz i pokrój w cienką zapałkę, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał, lub dorzuć do cykorii w wodzie. Przygotowane roladki włóż do wrzątku i gotuj 15-18 min.
Szalotkę i czosnek pokrój w plastry, podgrzej łyżkę masła w rondlu i krótko podsmaż szalotkę i czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, dolej wino, dodaj miód i maliny. Gotuj aż część płynu odparuje. Wyławiaj z wody roladki, odcinaj końce folii i przesmażaj je na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzucaj na nią odsączoną cykorię i topinambur. Jak się lekko zarumienią, dopraw solą, pieprzem, drobno poszatkowanym czerwonym pieprzem marynowanym, startą skórką z pomarańczy. Całość skrop sokiem z pomarańczy i posyp listkami tymianku, podgrzewaj jeszcze 3-4 minuty.
Ugotowane ziemniaki i brukiew odsącz, dodaj łyżkę masła, zieloną, bazyliową pastę i utrzyj na purée. Do odparowanego sosu dodaj po małym kawałku zimnego masła i rozetrzyj je dokładnie, aż się rozpuści, następnie dodaj kolejny kawałek. Sos powinien zgęstnieć i zrobić się aksamitny. Na talerzu układaj porcję purée, przecięte pod skosem na pół roladki i ciepłą sałatkę z cykorii. Całość ozdób sosem winno-maślanym.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.
"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.
