Roladka drobiowa. Przepis Mariety Mareckiej
Z purée bazyliowo-brukwiowym, sosem winno-malinowym i cykorią z topinamburem. Przepis Mariety Mareckiej.
Dwa udka kurczaka rozłóż na desce do krojenia (układaj tak, by lekko nachodziły na siebie), przykryj folią spożywczą i lekko ubij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem (z obu stron). Na środek połóż po 4 listki bazylii i na każdym kawałek sera. Zwiń w roladkę, ściśle owijając ją folią spożywczą. Na końcach mocno ściśnij i roluj. Końce folii zawiń pod spód i owiń kolejnym kawałkiem folii. Pozostałe dwa filety z udek przygotuj identycznie.
Brukiew i ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Zagotuj wodę w rondlu i wrzucaj do niej ziemniaki, po 5 minutach dorzuć brukiew. Dopraw solą i szczyptą cukru. Gotuj aż warzywa będą bardzo miękkie.
W moździerzu utrzyj 5 gałązek bazylii wraz ze szczyptą soli, zieloną pastę skrop łyżką oliwy i odstaw na później.
Odkrój końcówkę cykorii tak, by móc rozdzielić ją na osobne listki. Pokrój je wzdłuż na pół. Przełóż listki do miski z zimną wodą z solą. Topinambur obierz i pokrój w cienką zapałkę, skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał, lub dorzuć do cykorii w wodzie. Przygotowane roladki włóż do wrzątku i gotuj 15-18 min.
Szalotkę i czosnek pokrój w plastry, podgrzej łyżkę masła w rondlu i krótko podsmaż szalotkę i czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, dolej wino, dodaj miód i maliny. Gotuj aż część płynu odparuje. Wyławiaj z wody roladki, odcinaj końce folii i przesmażaj je na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzucaj na nią odsączoną cykorię i topinambur. Jak się lekko zarumienią, dopraw solą, pieprzem, drobno poszatkowanym czerwonym pieprzem marynowanym, startą skórką z pomarańczy. Całość skrop sokiem z pomarańczy i posyp listkami tymianku, podgrzewaj jeszcze 3-4 minuty.
Ugotowane ziemniaki i brukiew odsącz, dodaj łyżkę masła, zieloną, bazyliową pastę i utrzyj na purée. Do odparowanego sosu dodaj po małym kawałku zimnego masła i rozetrzyj je dokładnie, aż się rozpuści, następnie dodaj kolejny kawałek. Sos powinien zgęstnieć i zrobić się aksamitny. Na talerzu układaj porcję purée, przecięte pod skosem na pół roladki i ciepłą sałatkę z cykorii. Całość ozdób sosem winno-maślanym.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.
"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.