Roladki lazaniowe
Składniki
na 3-4 porcje
- 7 płatów makaronu lasagne
- 300 g brokułu
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 14 plasterków szynki
- 150 g startego sera żółtego, np. gouda
- 60 g + 2 łyżki masła
- 45 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 500 ml bulionu warzywnego
- olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Do lekko osolonego wrzątku z odrobiną oleju partiami wkładaj płaty makaronu, gotuj ok. 5 min. Rozłóż je na talerzu, by się nie odkształciły. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj. W garnku zagotuj bulion i wrzuć brokułowe różyczki. Gotuj 4-5 min.
2. Na patelni roztop 20 g masła, wrzuć cebulę oraz pieczarki. Smaż ok. 10 min. Dopraw. W rondelku roztop 40 g masła. Mieszając stopniowo wsyp mąkę. Wciąż mieszając wlej mleko i bulion, w którym gotowały się brokuły. Mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 5 min. Dodaj połowę sera, wymieszaj. Dopraw. Dodaj pieczarki i brokuły, wymieszaj.
3. Na każdym płacie makaronu ułóż po 2 plasterki szynki, zwiń w roladki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Na wierzch wyłóż sos i posyp pozostałym serem. Piecz 45-50 min w temp. 180°C.
Zobacz również: