Reklama

Roladki lazaniowe

Składniki na 3-4 porcje

  • 7 płatów makaronu lasagne
  • 300 g brokułu
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 14 plasterków szynki
  • 150 g startego sera żółtego, np. gouda
  • 60 g + 2 łyżki masła
  • 45 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Do lekko osolonego wrzątku z odrobiną oleju partiami wkładaj płaty makaronu, gotuj ok. 5 min. Rozłóż je na talerzu, by się nie odkształciły. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj. W garnku zagotuj bulion i wrzuć brokułowe różyczki. Gotuj 4-5 min.

2. Na patelni roztop 20 g masła, wrzuć cebulę oraz pieczarki. Smaż ok. 10 min. Dopraw. W rondelku roztop 40 g masła. Mieszając stopniowo wsyp mąkę. Wciąż mieszając wlej mleko i bulion, w którym gotowały się brokuły. Mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 5 min. Dodaj połowę sera, wymieszaj. Dopraw. Dodaj pieczarki i brokuły, wymieszaj.

Reklama

3. Na każdym płacie makaronu ułóż po 2 plasterki szynki, zwiń w roladki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Na wierzch wyłóż sos i posyp pozostałym serem. Piecz 45-50 min w temp. 180°C.

Zobacz również:





Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy