Roladki warzywne
Składniki
- 0,5 kg ziemniaki
- tłuszcz do formy
- 1 łyżka masło
- pęczek szczypiorek
- 0,25 l mleko
- 0,5 kg marchew
- 2 łyżki śmietanka kremówka
- 0,5 kg starty żółty ser
- pieprz
- 2 sztuki pory
5-6 osób
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, gotować około 15 minut. Pory oczyścić, po czym blanszować je około 3 minut.
Warzywa odcedzić. Ziemniaki zmiksować z letnim mlekiem, masłem i przyprawami. Zmieszać je ze szczypiorkiem i 3 łyżkami kostek marchewki. Marchewkę pokroić. Na liściach porów układać plastry marchwi i masę ziemniaczaną. Zwinąć w roladki, ułożyć w naczyniu, posypać serem. Zapiec.