Roladki z bakłażana z białym serem
Roladki znakomicie się nadają na lunch, z lekkim sosem pomidorowym lub sałatką. Składają się z plastrów zapieczonego w piekarniku bakłażana, faszerowanego mieszaniną świeżego białego sera beyaz peynir oraz jajek.

Sposób przygotowania:
1. Odkrój końcówki bakłażanów. Pokrój wzdłuż na 5 mm plastry. Rozłóż je na blasze dokładnie posmarowanej oliwą. Posmaruj bakłażany lekko oliwą. Opiecz pod gorącym rusztem, aż będą złote z obu stron.
2. Wymieszaj w misce fetę i jajko rozmącone z żółtkiem. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż na koniec każdego plastra niewielką porcję farszu. Zwiń w roladkę.
3. Ułóż pojedynczą warstwę z gotowych roladek w naczyniu do zapiekania dokładnie wysmarowanym oliwą. Wstaw na 16-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C, aż ser się stopi. Podawaj na gorąco, posypane natką.
Przepis pochodzi z książki: HAZANA. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata
