Roladki z bakłażanem

Roladki z bakłażanem to tradycyjna gruzińska przystawka. Idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu!

Gruzini bardzo często używają do potraw orzechów włoskich utartych na miękką masę- znajdziemy je w sosach, farszach, zupach, a nawet w klasycznych sałatkach z pomidorem, ogórkiem i zieleniną
Gruzini bardzo często używają do potraw orzechów włoskich utartych na miękką masę- znajdziemy je w sosach, farszach, zupach, a nawet w klasycznych sałatkach z pomidorem, ogórkiem i zieleniną123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 duże bakłażany
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • pęczek kolendry
  • duży granat
  • sól
  • olej
  • łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany pokrój potnij na cienkie plastry i lekko posól. Poczekaj, aż puszczą sok. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się charakterystycznej dla bakłażanów goryczki.

2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na oleju i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty czosnek, posiekaną kolendrę i drobno zmielone orzechy. Wymieszaj z pestkami granatu, solą i octem.

3. Plastry bakłażana przesmaż na oleju. Nałóż na nie farsz i zwiń w roladki.

Zobacz także:

Podpłomyki z dipem z bakłażanaStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas