Roladki z bakłażanem
Roladki z bakłażanem to tradycyjna gruzińska przystawka. Idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu!
Składniki
- 3 duże bakłażany
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- duża cebula
- pęczek kolendry
- duży granat
- sól
- olej
- łyżeczka octu winnego
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany pokrój potnij na cienkie plastry i lekko posól. Poczekaj, aż puszczą sok. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się charakterystycznej dla bakłażanów goryczki.
2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na oleju i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty czosnek, posiekaną kolendrę i drobno zmielone orzechy. Wymieszaj z pestkami granatu, solą i octem.
3. Plastry bakłażana przesmaż na oleju. Nałóż na nie farsz i zwiń w roladki.
Zobacz także: