Roladki z orzechami i szpinakiem

Wystarczy zwinąć płat mięsa z ulubionymi dodatkami i pyszna rolada gotowa!

Na te roladki najlepiej nadaje się wołowina na pieczeń, rostbef, ligawa lub udziec. Mięso należy rozbić na cieniutkie filety.
Na te roladki najlepiej nadaje się wołowina na pieczeń, rostbef, ligawa lub udziec. Mięso należy rozbić na cieniutkie filety.123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 kotletów wołowych (po 20 dag)
  • 20 dag białego tłustego sera
  • 5 dag świeżego szpinaku
  • 15 dag orzechów
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Szpinak i orzechy opłukać, posiekać (kilka orzechów zostawić w całości). Wymieszać z serem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.

2.  Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, każdy posmarować masą serową, zwinąć, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Dodać na patelnię pokrojoną cebulę.

3. Roladki wyjąć, cebulę zostawić. Dodać koncentrat pomidorowy, wino, bulion i odłożone orzechy, zagotować. Ponownie włożyć roladki, dusić na małym ogniu pod przykryciem dwie godziny. Gdyby płyn odparował, uzupełniać wodą.

4. Gotowe roladki wyjąć, sos przetrzeć, zagotować z mąką rozmieszaną z 5 łyżkami wody. Doprawić solą, pieprzem i wiśniówką. Do gotowego sosu włożyć roladki, zagotować.

Zobacz także:

Stek z wołowiny wagyu z masłem wasabiStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas