Roladki z papryką i bryndzą
Cielęcina to delikatne oraz bardzo smaczne mięso, idealne dla dzieci i seniorów. Jest świetną bazą dla zup, polecamy ją także w postaci roladek lub pieczeni.

Składniki
- 6 dużych sznycli cielęcych
- 6 łyżeczek musztardy
- 100 g bryndzy
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 cebule
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka bulionu
- 3-4 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Sznycle umyj, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
2. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Dwie odłóż na bok, a jedną pokrój w paseczki. Cebule obierz i posiekaj.
3. Każdy sznycel posmaruj łyżeczką musztardy. Nałóż porcję pokrojonej papryki i trochę posiekanej cebuli.
4. Bryndzę pokrój w kosteczkę i rozłóż na warzywach. Posyp posiekaną natką. Zwiń ciasno sznycle w roladki, spinając je wykałaczkami lub obwiązując nitką.
5. Wysyp mąkę na płaski talerz. Obtocz w niej mięso. Dania
6. Rozgrzej na patelni olej. Połóż na nim roladki i smaż je przez 8-10 minut, obracając co pewien czas.
7. Następnie dodaj resztę posiekanej cebuli i pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smaż przez 5 minut i dolej wino. Zmniejsz płomień i duś wszystko przez około 15 minut. Dodaj bulion i duś jeszcze przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Odlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go ze śmietaną i wlej na patelnię. Przed podaniem usuń wykałaczki lub nitki.
Zobacz także: