Reklama

Reklama

Roladki z papryką i serem feta

Pyszna przekąska.

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 250 g sera typu feta
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • sól, pieprz
  • 2 młode cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

 1. Umyj i oczyść paprykę, pokrój ją w dużą kostkę. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj oliwą i zgrilluj na niej kawałki papryki. Ostudzone warzywo przełóż do miski.

2. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Umyj pomidor i pokrój w drobną kostkę. Ser typu feta odsącz z zalewy, pokrój i dodaj do warzyw. Wszystko razem dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

3. Umyj bakłażan i pokrój go wzdłuż w cienkie plastry. Posyp je solą i odstaw na kwadrans. Później zetrzyj sól papierowym ręcznikiem.

Reklama

4. Umyj, osusz i posiekaj rozmaryn, dodaj go do farszu z fety i warzyw.

5. Rozłóż plastry bakłażana. Na każdy nałóż porcję farszu i mocno zwiń w roladkę. Możesz go obwiązać nicią lub spiąć wykałaczką.

6. Ponownie rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją resztką oliwy. Na dość mocnym ogniu grilluj bakłażanowe roladki ze wszystkich stron, aż się dobrze zarumienią. Następnie zmniejsz ogień i potrzymaj na patelni jeszcze 3-4 minuty. Podawaj gorące, najlepiej z dipem, np. jogurtowym, pomidorowym lub paprykowym. Smacznego!

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy