1. Umyj i oczyść paprykę, pokrój ją w dużą kostkę. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj oliwą i zgrilluj na niej kawałki papryki. Ostudzone warzywo przełóż do miski.
2. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Umyj pomidor i pokrój w drobną kostkę. Ser typu feta odsącz z zalewy, pokrój i dodaj do warzyw. Wszystko razem dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
3. Umyj bakłażan i pokrój go wzdłuż w cienkie plastry. Posyp je solą i odstaw na kwadrans. Później zetrzyj sól papierowym ręcznikiem.
4. Umyj, osusz i posiekaj rozmaryn, dodaj go do farszu z fety i warzyw.
5. Rozłóż plastry bakłażana. Na każdy nałóż porcję farszu i mocno zwiń w roladkę. Możesz go obwiązać nicią lub spiąć wykałaczką.
6. Ponownie rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją resztką oliwy. Na dość mocnym ogniu grilluj bakłażanowe roladki ze wszystkich stron, aż się dobrze zarumienią. Następnie zmniejsz ogień i potrzymaj na patelni jeszcze 3-4 minuty. Podawaj gorące, najlepiej z dipem, np. jogurtowym, pomidorowym lub paprykowym. Smacznego!