Roladki z żurawiną i ananasem
Drób to źródło białka bogatego w substancje odżywcze i witaminy A, D i grupy B. Z tego względu polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Kupuj go w hermetycznym opakowaniu.
1. Rozbij delikatnie piersi kurczaka. Posól je i popieprz.
2. Obierz ananasa i pokrój w nieduże, podłużne kawałki.
3. Na każdej z piersi połóż plaster żółtego sera, szynki i kawałek ananasa. Zwiń w roladkę i zepnij szpikulcem lub specjalną długą wykałaczką.
4. Na dużej patelni roztop masło i podsmaż na rumiano roladki.
5. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
6. Na maśle, które zostało na patelni, podsmaż pokrojone w kostkę szalotki. Podlej je bulionem i białym winem.
7. Podduś sos ok. 8 minut i dodaj śmietanę oraz żurawinę. Jeżeli będzie za rzadki, wsyp mąkę kukurydzianą. Zamieszaj.
8. Dopraw wszystko do smaku pieprzem i solą.
9. Podlej sosem roladki i wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz ok. 15-20 minut.
10. Wyjmij wykałaczki, pokrój mięso na duże kawałki i podawaj z sosem i ryżem. Smacznego!