Rosół babuni
Przepis na tradycyjny domowy rosół.

Składniki
- cebula
- pieprz w ziarnach
- 40 dag wołowina
- liść laurowy
- suszony grzybek
- połowa kurczaka
- ziele angielskie
- włoszczyzna z kapustą
- sól, pieprz
5-6 osób
Przygotowanie:
Mięso i kurczaka umyć. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, dodać (bez kapusty) do mięsa. Włożyć grzybek, liść, ziarna przypraw. Zalać 3 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia. Usunąć wszystkie. szumowiny. Zmniejszyć ogień. Gotować powolutku ok. 2 godzin.
W połowie gotowania dodać kapustę i usmażoną na patelni cebulę. Wyjąć mięso i jarzyny. Rosół przecedzić. Doprawić solą i pieprzem. Mocno podgrzać.
Podawać marchewką z rosołu, z kluskami, posypać zieloną pietruszką.
Zobacz także: