Rosół idealny

Rosół na obiad? Czemu nie. Jak go przygotować? Jest kilka sztuczek z zapaśnika babci.

123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Rosół idealny

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić, umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 6-7 szklanek) i zagotować. Gdy na powierzchni zbierze się szara piana, zebrać ją delikatnie i zmniejszyć ogień.
Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki. Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem (wbić na widelec i trzymać ostrożnie nad palnikiem gazowym).
Składniki:

1 cebula
3 liście laurowe
3 marchewka
 pieprz
 sól
30 dag mięso wołowe
1/2 seler
 natka pietruszki
50 dag kurczak na rosół
1 pietruszka
1 por
5 ziele angielskie
Do gotującego się mięsa dodać warzywa i przyprawy. Lekko przykryć pokrywką i gotować ok. 1-2 godziny. Im dłużej rosół będzie dochodzić, tym będzie bardziej aromatyczny. Następnie zupę przecedzić. Podawać z natką.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas