Róże karnawałowe

Składniki
- 3 łyżki gęsta śmietana
- cukier puder i waniliowy do posypania
- 1 kg tłuszcz do smażenia
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- sól
- wisienki z dżemu
- 50 dag mąka
- 1 sztuka białko
- 10 sztuk żółtka
- 1 łyżka spirytus
5-6 osób
Do mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Nożem wymieszać składniki. Zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, kilkakrotnie składając na pół. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1/2 godz. Rozwałkować na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy naciąć na brzegu w kilku miejscach. Zlepiać je po trzy (najmniejszy na wierzchu), dociskając w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami róże. Smażyć je z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.