Rozgrzewające potrawy na jesień. Co przygotować?

Jesienią warto rozgrzać się również od środka
Jesienią warto rozgrzać się również od środkaarchiwum prywatne
„Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsatPolsat

Śniadanie to podstawa. Zwłaszcza, gdy na zewnątrz mroźno

Składniki

  • 1 mini bagietka
  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego
  • szczypiorek do dekoracji
Krupnik to idealna zupa na jesienny obiad
Krupnik to idealna zupa na jesienny obiadarchiwum prywatne

Składniki

  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Stawiajmy na kasze - zdrowe i sycące

Kasza jest nie tylko zdrowa, ale również sycąca
Kasza jest nie tylko zdrowa, ale również sycącaarchiwum prywatne

Składniki

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 800 g grzybów świeżych lub mrożonych
  • 80 g masła
  • 1 cebula
  • ¼ l śmietany
  • 1 jajko
  • 40 g sera żółtego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Dekoracja

  • natka pietruszki

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru brązowego
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • płatki migdałów

Składniki

  • 800 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 l rosołu wołowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz