Ewa Wachowicz: Cukinia na wiele sposobów. Jak ją wykorzystać w kuchni?
Cukinia "przywędrowała" do nas z południa Europy. Jest prosta w uprawie, ma smaczne owoce i jadalne kwiaty. Dzisiaj przedstawię wam kilka kulinarnych propozycji, w oparciu właśnie o to warzywo.
Cukinia doskonale sprawdza się w przypadku osób, które są na diecie. Jest niskokaloryczna, a dodatkowo zawiera witaminę A i niewielkie ilości soli mineralnych. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia - może być jedzona nawet na surowo. Proponuję wykorzystać ją w sałatce. Może stanowić samodzielną przystawkę albo być dodatkiem do pieczonych, grillowanych czy smażonych ryb lub mięs. Oto przepis.
Zobacz również: Pumpkin spice latte jak z kawiarni. Jak zrobić ją w domu?
Opis przygotowania:
Cukinię dokładnie umyć (nie obierać i nie wydrążać nasion - w młodej cukinii skórka jest miękka a nasiona malutkie). Pokroić w drobną kostkę. Sałatę dokładnie umyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko wrzucić do miski. Przygotować sos. Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić solą. Zalać warzywa sosem i wymieszać.
W sezonie, a ten trwa nadal, warto pokusić się na zupę z cukinii. Poniżej moja wersja zupy krem.
Zobacz również: Przetwory Wachowicz nie mają sobie równych. Oto co poleca jej córka
Opis przygotowania:
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę również obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka. Dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić cukinie. Wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie zalać domowym wywarem jarzynowym - tak, by płyn zakrył warzywa w garnku (wywar powinien być ciepły). Przykryć i zagotować. Następnie zmiksować. Zdjąć z ognia, Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Na talerzu udekorować listkami parmezanu i bazylią. Skropić oliwą.
Z cukinii można bardzo prosto zrobić sos do makaronu, ale da się też “odwrócić role" i przygotować z niej swojego rodzaju makaron. W jaki sposób? Już tłumaczę. Cukinię pokroić w paseczki na mandolinie, maszynką do wędlin lub za pomocą obieraczki do warzyw. Jeśli mamy młodą cukinię nie obieramy jej, tylko całą kroimy w paski. Jeśli zaś cukinia jest duża to obieramy, a następnie wycinamy wstążki do momentu aż pojawią się pestki. Taki "makaron" wrzucamy dosłownie na chwilę do osolonego wrzątku lub przesmażamy na maśle klarowanym. Musimy uważać, aby zbyt długo nie poddawać go temperaturze, bo może się rozpaść.
Takie tagliatelle z cukinii możemy podać na przykład z sosem pomidorowym bądź grzybowym. Sprawdzi się on również w daniu z rybą. Poniżej przepis na oryginalne i efektowne danie.
Zobacz również: Tort Kijowski - sprawdzony przepis Katii
Cukinie pokroić na paseczki na mandolinie. Fenkuł pokroić w drobną kostkę. Przyprawić i wszystko razem przesmażyć na klarowanym maśle. Z grejpfruta wykroić filety, rozdrobnić, lekko posolić, dolać oliwę, dodać drobno posiekaną świeżą kolendrę.
Filety, przyprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i odstawić na 10 minut. Usmażyć z obu stron na klarowanym maśle. Rybę można też ugotować na parze. Cukinię z fenkułem przełożyć na talerz, nałożyć 2-3 filety ryby. Udekorować jadalnymi kwiatami.
Co ciekawe, cukinię wykorzystujemy również w deserach. Można z niej zrobić bardzo smaczny dżem, który nadaje się między innymi do przełożenia ciasta. Poniżej receptura na biszkopt z masą cukiniową.
Przygotowanie:
Zacząć od przygotowania dżemu. Cukinie obrać i wydrążyć z nich nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie dodać galaretki, wymieszać i zdjąć z kuchenki. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić pianę, utrwalić cukrem. Do piany stopniowo dodać po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać do piany z żółtkami, cały czas mieszając łyżką. Dolać wodę. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (zamiast bułki można użyć wiórków kokosowych - ciasto będzie ładnie pachnieć). Piec przez 40-50 minut w temp. 170-180 st. C (góra i dół). Lekko ostudzone ciasto wyjąć z blachy i przekroić wzdłuż na pół. Na spód wyłożyć dżem z cukinii, przykryć górą ciasta. Udekorować cukrem pudrem.
Moi drodzy, sezon na cukinię wciąż trwa i jak sami widzicie, pomysłów na potrawy z jej udziałem nie brakuje. Zachęcam więc do wykorzystania przynajmniej jednego z powyższych - na pewno się sprawdzi.