Ewa Wachowicz: Cukinia na wiele sposobów. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Krem z cukinii to idealna zupa na jesienny obiad
Krem z cukinii to idealna zupa na jesienny obiadarchiwum prywatne

Cukinia - smaczna, zdrowa i niskokaloryczna

„Ewa gotuje”: Pikle z cukiniiPolsatPolsat

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
Sałatka cukinii to świetny dodatek do mięs
Sałatka cukinii to świetny dodatek do mięsarchiwum prywatne

Składniki

  • kilka cukinii
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • bulion jarzynowy
  • sól
  • biały pieprz
  • ½ łyżeczki - imbiru

Do podania

  • oliwa
  • parmezan
  • bazylia
Z cukinii można przygotować też makaron
Z cukinii można przygotować też makaronarchiwum prywatne

Składniki

  • 1 filety z ryby (sandacz, dorsz)
  • 2 cukinie
  • 1 fenkuł
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji

  • jadalne kwiaty
Biszkopt z masą cukiniową to świetny pomysł na deser
Biszkopt z masą cukiniową to świetny pomysł na deserarchiwum prywatne

Składniki

  • 8 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Dżem

  • 2½ kg startej cukinii
  • 1½ kg cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe