Reklama

Rozgrzewający bogracz z wieprzowiną

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 4 duże, mięsiste pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Tradycyjnie bogracz powinno się przygotowywać nad prawdziwym ogniem, ale możesz go wykonać w domu na kuchence gazowej lub indukcyjnej. Zacznij od pokrojenia boczku, cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. W rozgrzanym garnku przesmaż boczek, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Następnie przesmaż w tym samym garnku mięso, cebulę oraz czosnek, aż się zarumienią, a cebula zmięknie. Podlej wszystko wodą, tylko tyle, aby zakryła mięso, dopraw solą i duś całość około 1,5 godziny. Dodaj pozostałe składniki: paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową. Duś wszytko jeszcze około 15 minut.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Superfoods" Damiana Kordasa

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy