Reklama

Ruloniki z sałatką

Sprawdzą się idealnie jako lekka i smaczna przekąska na świątecznym stole.

Składniki

  • ziemniak
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • mała cebula
  • 3 jajka
  • pół puszki groszku
  • 2-3 korniszony
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 8 plastrów szynki
  • sól, pieprz
  • kawałek czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

1. Ziemniak, marchewkę i pietruszkę szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Groszek odsączamy na sitku. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypior myjemy i osuszamy. Odkładamy kilka łodyżek do dekoracji, resztę siekamy. 

2. Mieszamy groszek, pokrojone składniki i majonez oraz doprawiamy. Na każdym plastrze szynki kładziemy warstwę sałatki, zwijamy w rulonik i dekorujemy szczypiorkiem oraz czerwoną papryką. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy