Ruloniki z sałatką
Sprawdzą się idealnie jako lekka i smaczna przekąska na świątecznym stole.

Składniki
- ziemniak
- 2 marchewki
- mała pietruszka
- mała cebula
- 3 jajka
- pół puszki groszku
- 2-3 korniszony
- pół pęczka szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- 8 plastrów szynki
- sól, pieprz
- kawałek czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniak, marchewkę i pietruszkę szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Groszek odsączamy na sitku. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypior myjemy i osuszamy. Odkładamy kilka łodyżek do dekoracji, resztę siekamy.
2. Mieszamy groszek, pokrojone składniki i majonez oraz doprawiamy. Na każdym plastrze szynki kładziemy warstwę sałatki, zwijamy w rulonik i dekorujemy szczypiorkiem oraz czerwoną papryką.
Zobacz także: