Rumiany kurczak w maśle tymiankowym
Szukasz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na dania z kurczaka w aromatycznych ziołach.
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka opłucz i osusz. Natrzyj solą i suszonym tymiankiem. Włóż do lodówki na noc. Miękkie masło wymieszaj z 1 łyżką oliwy, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, łyżeczką listków tymianku, 1 łyżką soku z limonki, 1 łyżką soku z cytryny i 1/2 skórki z obu cytrusów. Dopraw solą i pieprzem.
2. Palcami delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa. Nożem bez czubka nałóż pod nią maślaną masę. Uważaj, by nie przeciąć skóry. W brytfance z kratką ułóż tuszkę, a obok przeciętą w poprzek główkę czosnku i gałązki tymianku. Piecz 60-75 minut w 180°C. Wymieszaj miód z resztą oliwy, soku i skórką otartą z cytrusów. Podczas pieczenia obracaj tuszkę, smaruj ją miodową glazurą i polewaj sosem z pieczenia.
Zobacz także: