Rumowy keks z orzechami
Doskonały na drugie śniadanie

Składniki
- 200 g rodzynek sułtanek
- 5 łyżek rumu
- 300 g orzechów laskowych (bez skórki)
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 op. cukru wanilinowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 375 g mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 100 ml + 2 łyżki mleka
- tłuszcz do formy
- cukier puder do oprószenia
Rodzynki skropić rumem i odstawić na 2-3 godziny, żeby spęczniały i przeszły aromatem alkoholu. Orzechy obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Połowę zemleć w malakserze, resztę grubo posiekać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Kiedy dobrze połączą się z masłem, małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Potem dolać 100 ml mleka. Dobrze wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać rodzynki. Do drugiej - resztę mleka i orzechy - zmielone i posiekane. Podłużną foremkę (długość: 30 cm, pojemność 2,75 litra) posmarować tłuszczem. Na przemian nakładać do niej oba ciasta. Można lekko przemieszać widelcem. Wierzch wygładzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec przez 75 minut. Wystudzić w foremce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Zobacz także: