Rumowy keks z orzechami
Doskonały na drugie śniadanie
Rodzynki skropić rumem i odstawić na 2-3 godziny, żeby spęczniały i przeszły aromatem alkoholu. Orzechy obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Połowę zemleć w malakserze, resztę grubo posiekać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Kiedy dobrze połączą się z masłem, małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Potem dolać 100 ml mleka. Dobrze wymieszać mikserem.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać rodzynki. Do drugiej - resztę mleka i orzechy - zmielone i posiekane. Podłużną foremkę (długość: 30 cm, pojemność 2,75 litra) posmarować tłuszczem. Na przemian nakładać do niej oba ciasta. Można lekko przemieszać widelcem. Wierzch wygładzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec przez 75 minut. Wystudzić w foremce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: