Rumuńskie pączki

Papanasi- słodkie pączki rumuńskie oblane śmietaną.

Papanasi - rumuńskie pączuszki
Papanasi - rumuńskie pączuszki123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g rozdrobnionego twarogu
  • jajko
  • żółtko
  • 250 g mąki pszennej + do podsypywania
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek cukru do wypieków z wanilią
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, ubitej z łyżeczką cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. W misie miksera umieść twaróg, jajko, żółtko, skórkę i sok z cytryny, cukier z wanilią oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrób gładkie, lepkie ciasto. Wyłóż go na stolnicę, podsyp mąką i dość grubo rozwałkuj. Z ciasta wytnij oponki (zachowaj wykrojone dziurki, będą potrzebne). Smaż je razem z kulkami w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp. 175ºC przez 15 minut. Odkładaj je na ręcznik kuchenny. 

2. Na każdą oponkę nałóż pełną łyżkę śmietany kremówki i konfitury wiśniowej. Na wierzch połóż małą kulkę ciasta i oblej ją śmietaną.

Zobacz także:

Deser z bananow i fig na cieście filoStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas