Rumuńskie pączki
Papanasi- słodkie pączki rumuńskie oblane śmietaną.

Składniki
- 250 g rozdrobnionego twarogu
- jajko
- żółtko
- 250 g mąki pszennej + do podsypywania
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek cukru do wypieków z wanilią
- szczypta soli
- 300 ml śmietany kremówki 36%, ubitej z łyżeczką cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. W misie miksera umieść twaróg, jajko, żółtko, skórkę i sok z cytryny, cukier z wanilią oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrób gładkie, lepkie ciasto. Wyłóż go na stolnicę, podsyp mąką i dość grubo rozwałkuj. Z ciasta wytnij oponki (zachowaj wykrojone dziurki, będą potrzebne). Smaż je razem z kulkami w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp. 175ºC przez 15 minut. Odkładaj je na ręcznik kuchenny.
2. Na każdą oponkę nałóż pełną łyżkę śmietany kremówki i konfitury wiśniowej. Na wierzch połóż małą kulkę ciasta i oblej ją śmietaną.
Zobacz także: