Reklama

Rustykalna tarta z gruszkami

Deser, który nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też zachwyca smakiem.

Składniki

  • 260 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 140 g masła, schłodzonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70 ml maślanki
  • 4 - 5 gruszek
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone masło, cynamon i ucieramy razem na kruszonkę. Następnie dodajemy jajko i maślankę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji, formujemy kule, zawijamy ją w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Gruszki kroimy w cienkie paski. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 35 cm, przekładamy na papierze do pieczenia na blachę i układamy gruszki na zakładki zostawiając 4 cm od brzegu. Ciasto na rantach zwijamy na gruszki. Owoce smarujemy roztopionym masłem, żeby nie zeschły się podczas pieczenia. Tartę pieczemy 35 - 40 minut. Podajemy z lodami waniliowymi. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy