Rustykalna tarta z gruszkami
Deser, który nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też zachwyca smakiem.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone masło, cynamon i ucieramy razem na kruszonkę. Następnie dodajemy jajko i maślankę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji, formujemy kule, zawijamy ją w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Gruszki kroimy w cienkie paski. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 35 cm, przekładamy na papierze do pieczenia na blachę i układamy gruszki na zakładki zostawiając 4 cm od brzegu. Ciasto na rantach zwijamy na gruszki. Owoce smarujemy roztopionym masłem, żeby nie zeschły się podczas pieczenia. Tartę pieczemy 35 - 40 minut. Podajemy z lodami waniliowymi. Smacznego!