Reklama

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso na klasyczny pulled pork tak długo piecze się w niskiej temperaturze, aż dosłownie rozpada się pod dotknięciem widelca. Tak przyrządzona wieprzowina jest wyjątkowo delikatna i smaczna.

Składniki

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Łyżka soli
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml octu jabłkowego

Przygotowanie rwanej wieprzowiny:

Przyprawy i cukier zmieszać i natrzeć nimi mięso.

Grubo pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułożyć mięso, podlać octem jabłkowym.  Piec pod przykryciem 9 godzin w 90 st. C (można też użyć wolnowaru), sprawdzając co jakiś czas i ewentualnie podlewając wodą.

Upieczone mięso rozdzielać widelcami na drobniejsze włókna. Podlać sosem z pieczeni. Podawać z sosem BBQ.

Zobacz także:

Jak przygotować fasolkę po bretońsku?

Młoda kapusta: Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty?

Tiramisu. Polacy pokochali włoski przysmak

Lewandowscy starali się o to od roku! W końcu ogłosili radosną nowinę

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy