Rwana wieprzowina (pulled pork)
Mięso na klasyczny pulled pork tak długo piecze się w niskiej temperaturze, aż dosłownie rozpada się pod dotknięciem widelca. Tak przyrządzona wieprzowina jest wyjątkowo delikatna i smaczna.

Składniki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- Łyżka soli
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml octu jabłkowego
Przygotowanie rwanej wieprzowiny:
Przyprawy i cukier zmieszać i natrzeć nimi mięso.
Grubo pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułożyć mięso, podlać octem jabłkowym. Piec pod przykryciem 9 godzin w 90 st. C (można też użyć wolnowaru), sprawdzając co jakiś czas i ewentualnie podlewając wodą.
Upieczone mięso rozdzielać widelcami na drobniejsze włókna. Podlać sosem z pieczeni. Podawać z sosem BBQ.
Zobacz także:
Jak przygotować fasolkę po bretońsku?
Młoda kapusta: Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty?
Tiramisu. Polacy pokochali włoski przysmak
Lewandowscy starali się o to od roku! W końcu ogłosili radosną nowinę