Ryba po kantońsku
Ryba po kantońsku - dorsza marynuje się w soli oraz imbirze, po czym gotuje na parze.
Składniki
- 2 filety z dorsza
- sól
- kawałek świeżego imbiru
na ryż cytrynowy
- 200 g ryżu
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cytryna
na sałatkę
- 2 ogórki
- 1 szalotka
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól do smaku
- papryczka chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- prażony sezam do dekoracji
do podania
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju sezamowego
- szczypior
Przygotowanie:
Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą z obu stron. Na filetach ułożyć pokrojony w zapałkę imbir i zostawić w spokoju na ½ godziny.
W tym czasie przygotować sałatkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do miski. Dorzucić posiekaną szalotkę.
Ocet przelać do miseczki. Posłodzić i posolić. Dorzucić posiekaną chili. Wlać olej sezamowy, wymieszać i zalać ogórki. Posypać prażonym sezamem i odstawić.
Dorsza wraz z imbirem ugotować na parze (najlepiej w specjalnym, azjatyckim koszyczku; aby ryba się nie przykleiła warto ułożyć ją na podziurkowanym papierze do pieczenia).
Ryż przesmażyć na łyżce oleju. Zalać wodą i ugotować. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Wrzucić i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wsypać kurkumę i podgrzewać razem przez chwilę. Dodać ryż, skórkę cytrynową i trochę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać.
W garnuszku wymieszać olej z orzeszków ziemnych z olejem sezamowym. Podgrzać na kuchence.
Rybę ułożyć na ryżu. Polać gorącym olejem. Posypać posiekanym szczypiorem.
Zobacz także: