Ryba w sosie pieczarkowym
Składniki
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka siekana natki pietruszki
- sok z cytryny
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany
- 5 łyżek mąki
- 16 dag pieczarek
- sól
- 1 kg ryby świeżej lub mrożonej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryby obficie skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem (od wewnątrz i na zewnątrz), a następnie schładzaj je w lodówce 30-40 minut.
Przygotuj sos. Na patelnię włóż masło, a gdy się rozgrzeje, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj (oczyszczone i obrane ze skórki) pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż je tak długo, aż odparuje cały płyn. Następnie oprósz grzyby z cebulą niewielką ilością mąki i zalej śmietaną. Sos gotuj ok. 10 min, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Na talerz wysyp pozostałą mąkę.
Ryby wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Gdy się dobrze rozgrzeje, smaż na nim ryby ok. 5-7 min z każdej strony.
Usmażone ryby przełóż od razu na talerze, polej sosem pieczarkowym. Podawaj na ciepło z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.
Zobacz także: