Ryby inaczej niż zwykle
Przyrządź je tak, by nawet ci, którzy wolą mięso, zajadali się ze smakiem!

Chrupiący dorsz
Składniki
- 50 dag fileta z dorsza
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
sos
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
- natka pietruszki
1. Rybę umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, skropić sokiem z cytryny, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzoną rybę odwinąć z folii, podzielić na kawałki. Każdą porcję obsypać mąką, odstawić.
2. Jajka rozkłócić w misce. Kawałki ryby maczać w masie jajecznej, dokładnie obtoczyć w rozsypanej na talerzu bułce tartej, czynność powtórzyć. Dorsza smażyć w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany), osączyć na ręczniku papierowym.
3. Jogurt grecki wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, cukrem, umytą i drobno posiekaną natką pietruszki oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (sos można też zmiksować), schłodzić. Podawać z gorącymi kawałkami dorsza.
Letnia sałatka śledziowa

Składniki
- 4 duże filety typu matjas
- 80 dag młodych małych ziemniaków
- 60 dag zielonej fasolki (może być mrożona)
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 twarde słodkie jabłko
- 1 pęczek koperku
- po 6 łyżek kwaśnej i słodkiej śmietany (18 i 30 proc.)
- 4 łyżki mleka
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz świeżo mielony, cukier
1. Ziemniaki umyć, nie obierać, gotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić, wystudzić, pokroić na ćwiartki. Filety pokroić w kostkę.
2. Warzywa i jabłko umyć. Fasolkę oczyścić, pokroić, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Koperek posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka, jabłka nie obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w łódeczki.
3. Śmietany wymieszać z mlekiem, sokiem z cytryny i koperkiem, doprawić przyprawami i cukrem. Sosem polać warzywa wymieszane z jabłkiem i rybą.
Grillowany łosoś z salsą

Składniki
- 4 kawałki łososia ze skórą
- 1 duża cukinia
- 2 duże pomidory
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 1/2 świeżego ogórka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 krople tabasco
- 1 łyżka ziaren anyżu
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz, papryka, chili, mieszanka ziołowa do ryb
1. Łososia umyć, osuszyć, oczyścić z ości, natrzeć sokiem z cytryny, obsypać przyprawą do ryb, odstawić na pół godziny do lodówki, następnie upiec na grillu (może być w piekarniku lub na patelni grillowej).
2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę (pomidory wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, a z papryki usunąć gniazda nasienne). Wszystko wymieszać, skropić oliwą, podsmażyć na patelni, odstawić, wystudzić, skropić sokiem z cytryny, octem, tabasco, anyżem, doprawić przyprawami, wymieszać z cebulą i czosnkiem, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Zimną salsę podawać z ciepłą zgrillowaną rybą.
Kotleciki z mintaja

Składniki
- 1 kg filetów z mintaja (mogą być mrożone)
- 1 sucha kajzerka
- 125 ml mleka 3,2 proc.
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka szczypiorku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
1. Bułkę namoczyć w mleku. Rybę umyć, oczyścić z ewentualnych ości (mrożoną rozmrozić), odsączyć z nadmiaru wody, zmielić w maszynce albo drobniutko posiekać z odsączoną z mleka bułką. Cebulę obrać, posiekać.
2. Rybę wymieszać z dwoma jajkami, umytą, osuszoną i posiekaną zieleniną oraz cebulą, doprawić solą, pieprzem. Formować pulchne kotleciki. Każdy oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconym pozostałym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
Burger rybny ze szparagami

Składniki
- 40 dag mintaja
- 12 zielonych szparagów
- 4 plastry sera do tostów
- 4 bułki do hamburgerów
- 1/2 paczki miksu sałat
- 1 mała czerwona cebula
- 1 kostka masła
- 6 żółtek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, czarny i biały pieprz, cukier
1. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić łyżką soku, oprószyć solą i czarnym pieprzem, zgrillować na patelni. Masło rozpuścić w rondlu.
2. Szparagi oczyścić, ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru. Cebulę umyć, posiekać. Bułki przekroić, podpiec w piekarniku. Mikserem ubić żółtka z sokiem, solą i białym pieprzem, dodawać stopniowo masło.
3. Bułki posmarować sosem, ułożyć zieleninę, po plastrze sera, kawałku ryby i 3 szparagach
Zupa z dorsza po szwedzku

Składniki
- 1/2 kg dorsza
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- l 2 pietruszki
- 1 mały por
- sól, pieprz, papryka
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
1. Cebule umyć, obrać, posiekać, podrumienić na maśle w dużym garnku, zalać 2 litrami zimnej wody, dorzucić obrane warzywa w całości, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, oprószyć przyprawami.
2. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować, dodać pokrojone w kawałki ryby. Zupę gotować jeszcze ok. pół godziny na małym ogniu, pod koniec doprawić przyprawami i szczyptą cukru, zabielić śmietaną. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem.
Łosoś, rurki i pomidory

Składniki
- 40 dag świeżego łososia
- 40 dag makaronu penne
- 10 dag suszonych pomidorów + 3 łyżki zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- sól, pieprz
- garść listków bazylii
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Łososia umyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w paseczki.
2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili (po uprzednim usunięciu nasion) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć, dodać kawałeczki łososia, smażyć ok. 3-4 min na małym ogniu. Dodać suszone pomidory, smażyć kolejne 4 min, wyłożyć na makaron, posypać umytymi listkami bazylii.