Ryby inaczej niż zwykle
Przyrządź je tak, by nawet ci, którzy wolą mięso, zajadali się ze smakiem!
1. Rybę umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, skropić sokiem z cytryny, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzoną rybę odwinąć z folii, podzielić na kawałki. Każdą porcję obsypać mąką, odstawić.
2. Jajka rozkłócić w misce. Kawałki ryby maczać w masie jajecznej, dokładnie obtoczyć w rozsypanej na talerzu bułce tartej, czynność powtórzyć. Dorsza smażyć w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany), osączyć na ręczniku papierowym.
3. Jogurt grecki wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, cukrem, umytą i drobno posiekaną natką pietruszki oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (sos można też zmiksować), schłodzić. Podawać z gorącymi kawałkami dorsza.
1. Ziemniaki umyć, nie obierać, gotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić, wystudzić, pokroić na ćwiartki. Filety pokroić w kostkę.
2. Warzywa i jabłko umyć. Fasolkę oczyścić, pokroić, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Koperek posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka, jabłka nie obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w łódeczki.
3. Śmietany wymieszać z mlekiem, sokiem z cytryny i koperkiem, doprawić przyprawami i cukrem. Sosem polać warzywa wymieszane z jabłkiem i rybą.
1. Łososia umyć, osuszyć, oczyścić z ości, natrzeć sokiem z cytryny, obsypać przyprawą do ryb, odstawić na pół godziny do lodówki, następnie upiec na grillu (może być w piekarniku lub na patelni grillowej).
2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę (pomidory wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, a z papryki usunąć gniazda nasienne). Wszystko wymieszać, skropić oliwą, podsmażyć na patelni, odstawić, wystudzić, skropić sokiem z cytryny, octem, tabasco, anyżem, doprawić przyprawami, wymieszać z cebulą i czosnkiem, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Zimną salsę podawać z ciepłą zgrillowaną rybą.
1. Bułkę namoczyć w mleku. Rybę umyć, oczyścić z ewentualnych ości (mrożoną rozmrozić), odsączyć z nadmiaru wody, zmielić w maszynce albo drobniutko posiekać z odsączoną z mleka bułką. Cebulę obrać, posiekać.
2. Rybę wymieszać z dwoma jajkami, umytą, osuszoną i posiekaną zieleniną oraz cebulą, doprawić solą, pieprzem. Formować pulchne kotleciki. Każdy oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconym pozostałym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.
1. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić łyżką soku, oprószyć solą i czarnym pieprzem, zgrillować na patelni. Masło rozpuścić w rondlu.
2. Szparagi oczyścić, ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru. Cebulę umyć, posiekać. Bułki przekroić, podpiec w piekarniku. Mikserem ubić żółtka z sokiem, solą i białym pieprzem, dodawać stopniowo masło.
3. Bułki posmarować sosem, ułożyć zieleninę, po plastrze sera, kawałku ryby i 3 szparagach
1. Cebule umyć, obrać, posiekać, podrumienić na maśle w dużym garnku, zalać 2 litrami zimnej wody, dorzucić obrane warzywa w całości, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, oprószyć przyprawami.
2. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować, dodać pokrojone w kawałki ryby. Zupę gotować jeszcze ok. pół godziny na małym ogniu, pod koniec doprawić przyprawami i szczyptą cukru, zabielić śmietaną. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem.
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Łososia umyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w paseczki.
2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili (po uprzednim usunięciu nasion) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć, dodać kawałeczki łososia, smażyć ok. 3-4 min na małym ogniu. Dodać suszone pomidory, smażyć kolejne 4 min, wyłożyć na makaron, posypać umytymi listkami bazylii.