Ryby smacznie podane
1. Rybę kroimy na mniejsze, ale w miarę równe kawałki, skrapiamy połową soku z cytryny i odstawiamy. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki, cukinię w plasterki, a obrane cebule w półplastry. Oliwki odcedzamy z zalewy.
2. Rybę oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy dorsza z obu stron około 3 minuty. Przekładamy na talerz, odstawiamy. Na patelnię przekładamy cebulę i cukinię, smażymy około 4 minuty. Dodajemy pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 3 minuty, by odparował nadmiar płynu. Na koniec dodajemy oliwki, doprawiamy pieprzem i solą.
3. Do warzyw na patelni przekładamy rybę uważając, by się nie rozpadła. Całość skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny. Dodatkowo możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Rybę z warzywami podajemy z ziemniakami lub czosnkowymi grzankami.
1. Obraną cebulę siekamy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy połowę pokrojonej cebuli, chwilę smażymy. Przekładamy szpinak, oprószamy solą, krótko smażymy. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy pozostałą cebulę, dodajemy paprykę bulion i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem i solą, dusimy 2 minuty. Na koniec miksujemy blenderem na gładki sos.
3. Filety z dorsza oprószamy solą, układamy w naczyniu żaroodpornym, obok układamy szpinak i całość zalewamy sosem paprykowo-śmietanowym. Wierzch posypujemy tartym serem i pieczemy około 15 minut w 200ºC.
1. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy plastikowym nożem. Obraną połowę cebuli kroimy w drobną kostkę, a drugą połowę w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Umytego pomidora kroimy w plastry.
2. Filet z mintaja kroimy w kostkę, przekładamy do blendera, dodajemy natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w kostkę i miksujemy. Następnie dodajemy jajo, sok z cytryny, 4 łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy. Z powstałej masy formujemy 4 okrągłe burgery, obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy burgery około 6 minut z obu stron na jasnozłoty kolor i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
4. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy. Na każdej układamy sałatę, burgera, plastry pomidora, ogórka, cebuli i łyżkę sosu tatarskiego. Przykrywamy bułką i podajemy.