Ryż smażony po chińsku z jajkiem
Masz ochotę na iście orientalny obiad? Polecamy ci szybki i łatwy przepis na ryż przygotowany po chińsku z krewetkami i jajkiem.
Sposób przygotowania:
1. Ryż zalać 3/4 szklanki osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ziarna wchłoną całą wodę.
2. Chili oczyścić z nasion, pokroić w półplasterki, marchewkę obrać, pokroić w kostkę, mięso na małe kawałki.
3. Na patelni rozgrzać połowę oleju, wrzucić kurczaka, smażyć minutę, dodać krewetki, smażyć następną minutę. Dołożyć groszek, marchew, chili, zasmażyć, dolać wino, zagotować, doprawić, zsunąć wszystko na bok patelni. Na puste miejsce wlać rozbełtane jajko, zasmażyć, dodać ryż, wymieszać z całością. Osobno na oleju usmażyć jajka sadzone. Podawać na ryżu, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także: