Ryż z kukurydzą na ostro
Składniki
- 2 sztuki ostra papryczka
- 1 łyżka musztarda francuska
- sól
- 1 łyżka siekane zioła - natka pietruszki, rozmaryn, tymianek
- kilka gałązek rozmaryn
- 1 ząbek czosnek
- 7 łyżek masło
- 3 kolby mrożona kukurydza
- 1 szklanka ryż
- 1 łyżeczka cebula
3-4 osób
Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż, chwilę posmażyć i zalać dwiema szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając.
Papryczki posiekać drobniutko. Kukurydzę ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek masła przez 10-15 min. Pozostałe masło zgrzać, uprażyć na nim siekane zioło dodać musztardę, ostre papryczki, doprawić solą.
Ryż i kukurydzę wyłożyć na półmisek, polać ostrym masłem, dekorować gałkami rozmarynu.