Reklama

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Składniki

  • 200 g ryżu ugotowanego na sypko (1 szklanka)
  • 500 mleka 3,2 proc. (można zastąpić roślinnym, np. kokosowym)
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek masła
  • 1 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Ryż zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki. 

2. Obierz i zetrzyj jabłka  na tarce o grubych oczkach.

3. W garnku roztop 1 łyżkę  masła i dodaj 3 łyżki cukru. Dodaj jabłka i sok z cytryny. Smaż przez 10 min. Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszaj. 

4. Małe naczynia do zapiekania lub jedną formę żaroodporną posmaruj masłem. Wyłóż połowę ryżu, jabłka i drugą warstwę ryżu. Na wierzchu rozłóż resztę masła. Posyp cukrem i cynamonem. Zapiekaj przez około 25 minut w 180 st. C.

Reklama

Zobacz również:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy