Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Danie kojarzące się z dzieciństwem- aromatyczny ryż na słodka z jabłkami i cynamonem.
Sposób przygotowania:
Do garnka dodajemy ryż, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki masła oraz wlewamy mleko. Gotujemy około 15 minut (w razie potrzeby możemy dolać troszkę mleka ). W międzyczasie obrane jabłka ścieramy na tarce. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła z 2 łyżkami cukru, a po chwili wrzucamy jabłka razem z cynamonem. Dodajemy sok z cytryny i smażymy co chwilę mieszając, przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie całe jabłka, przykrywamy resztą ryżu. Wierzch smarujemy pozostałym masłem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 25 minut. Podajemy z kwaśna śmietaną i cynamonem. Smacznego!