1. Obierz i pokrój na małe kawałki ziemniaki, marchew, seler oraz korzeń pietruszki.
2.Cebulę oczyść i posiekaj.
3. Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju przez około 3 minuty, aż będzie chrupią- cy. Wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
4. Cebulę, ziemniaki i włoszczyznę podsmaż na wytopionym tłuszczu. Wlej bulion, wrzuć liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
5. Zioła umyj, osusz i oberwij listki. Zostaw 1-2 łyżki, resztę dodaj do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Wyjmij liście laurowe, a następnie wszystko zmiksuj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozlej gorącą zupę do talerzy i na każdej ułóż porcję boczku, a następnie posyp ziołami.
Zobacz także: