Reklama

Sałata z rzodkiewkowym pesto i kozim serem

Składniki

  • 1 paczka mixu sałat lub miska ulubionego rodzaju – rukoli, lodowej, roszponki
  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 świeże figi lub morele
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów laskowych
  • 50 g sera koziego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • otarta skórka z 1 limonki
  • sól niskosodowa, pieprz

Składniki na pesto rzodkiewkowe

  • 1 szklanka umytych i drobno posiekanych liści rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanka migdałów lub orzechów nerkowca lub włoskich
  • 4 łyżki oleju lnianego lub z lnianki
  • sok z ¼ limonki
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • Zmiksuj składniki w blenderze.

Przygotowanie:

Jako bazę pesto zamiast liści rzodkiewek można użyć rukoli, natki pietruszki lub listków bazylii/ jarmużu.

Rzodkiewki pokrój w ćwiartki, posyp solą i pieprzem, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym, posyp skórką z limonki i podduś około 1 minutę. Do sałat dodaj posiekany szczypiorek, ciepłe rzodkiewki, pomidorki koktajlowe i polej pesto. Lekko wymieszaj. Posyp orzechami, dodaj pokrojone figi i kawałki sera koziego.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"

Reklama



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy