Sałata z rzodkiewkowym pesto i kozim serem

Składniki
- 1 paczka mixu sałat lub miska ulubionego rodzaju – rukoli, lodowej, roszponki
- 1 duży pęczek rzodkiewek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 świeże figi lub morele
- 2 łyżki pokrojonych orzechów laskowych
- 50 g sera koziego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 pęczek szczypiorku
- otarta skórka z 1 limonki
- sól niskosodowa, pieprz
na pesto rzodkiewkowe
- 1 szklanka umytych i drobno posiekanych liści rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanka migdałów lub orzechów nerkowca lub włoskich
- 4 łyżki oleju lnianego lub z lnianki
- sok z ¼ limonki
- duża szczypta soli i pieprzu
- Zmiksuj składniki w blenderze.
Przygotowanie:
Jako bazę pesto zamiast liści rzodkiewek można użyć rukoli, natki pietruszki lub listków bazylii/ jarmużu.
Rzodkiewki pokrój w ćwiartki, posyp solą i pieprzem, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym, posyp skórką z limonki i podduś około 1 minutę. Do sałat dodaj posiekany szczypiorek, ciepłe rzodkiewki, pomidorki koktajlowe i polej pesto. Lekko wymieszaj. Posyp orzechami, dodaj pokrojone figi i kawałki sera koziego.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"
