Sałatka arabska tabbouleh
Bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe quinoa, czyli komosa ryżowa, będzie bazą pełnowartościowego posiłku.

Składniki
- 1/2 szklanki quinoa
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- po 1 pęczku mięty i natki pietruszki
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Komosę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Osącz i wystudź. Zioła posiekaj. Cebulę obierz. Ogórek, pomidor i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
2. Do miski włóż komosę, warzywa, miętę i natkę. Delikatnie wymieszaj. Polej dressingiem i przemieszaj.
Zobacz także: