Sałatka Cezar

Chrupiąca sałatka z dodatkiem grzanek i jajek.

Sałatka Cezar
Sałatka Cezar123RF/PICSEL

Składniki

  • sałata rzymska
  • filet z kurczaka
  • 5 dag parmezanu
  • 4 kromki pszennego chleba
  • 3 jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Kromki chleba pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i kawałki chleba. Podsmażyć grzanki na złoty kolor.

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć także na złoty kolor.

Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki.

Pomidorki koktailowe przekroić na pół.

Sałatę umyć i wysuszyć. Rozłożyć na dużym talerzu, dodać grzanki, podsmażone mięso, pokrojone jajka i pomidorki.

Parmezan zetrzeć obieraczką do warzyw na cienkie plasterki i dodać do sałatki.

Przygotować sos: utrzeć ocet, sok z cytryny i musztardę, dolewając pozostałą oliwę (zostawić 1 łyżkę), doprawić solą, pieprzem i cukrem. 

Polać sałatkę i podawać.

*****

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Herbatniki z piankąPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas