Sałatka Cezar
Chrupiąca sałatka z dodatkiem grzanek i jajek.
Składniki
- sałata rzymska
- filet z kurczaka
- 5 dag parmezanu
- 4 kromki pszennego chleba
- 3 jajka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Kromki chleba pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i kawałki chleba. Podsmażyć grzanki na złoty kolor.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć także na złoty kolor.
Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki.
Pomidorki koktailowe przekroić na pół.
Sałatę umyć i wysuszyć. Rozłożyć na dużym talerzu, dodać grzanki, podsmażone mięso, pokrojone jajka i pomidorki.
Parmezan zetrzeć obieraczką do warzyw na cienkie plasterki i dodać do sałatki.
Przygotować sos: utrzeć ocet, sok z cytryny i musztardę, dolewając pozostałą oliwę (zostawić 1 łyżkę), doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Polać sałatkę i podawać.
*****
Zobacz także: