Sałatka makaronowa z szynką
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka groszek konserwowy
- 20 dag żółty ser
- 1 opakowanie makaron penne
- 15 dag szynka
- pieprz
- 1 pęczek szczypiorek
- majonez
- sól
10 min
3-4 osób
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente (na półtwardo). Podczas gotowania zwykle dodaję do wody łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie sklejał. Następnie odcedzam go i całkowicie studzę.
Plastry szynki kroję na wąskie paski. Mieszam ją z makaronem. Następnie dodaję dokładnie osączony zielony groszek konserwowy oraz umyty, osuszony i posiekany drobno szczypiorek. Dorzucam także żółty ser, pokrojony w średniej wielkości kostkę. Dodaję do sałatki majonez - łyżkę lub dwie. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, po czym starannie mieszam.
Sałatkę makaronową przyrządzam często także z innymi wędlinami - np. z salami. W tej wersji dodaję do niej kukurydzę zamiast groszku konserwowego.