Reklama

Sałatka makaronowa z szynką

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka groszek konserwowy
  • 20 dag żółty ser
  • 1 opakowanie makaron penne
  • 15 dag szynka
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorek
  • majonez
  • sól

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente (na półtwardo). Podczas gotowania zwykle dodaję do wody łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie sklejał. Następnie odcedzam go i całkowicie studzę.

Plastry szynki kroję na wąskie paski. Mieszam ją z makaronem. Następnie dodaję dokładnie osączony zielony groszek konserwowy oraz umyty, osuszony i posiekany drobno szczypiorek. Dorzucam także żółty ser, pokrojony w średniej wielkości kostkę. Dodaję do sałatki majonez - łyżkę lub dwie. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, po czym starannie mieszam.

Reklama

Sałatkę makaronową przyrządzam często także z innymi wędlinami - np. z salami. W tej wersji dodaję do niej kukurydzę zamiast groszku konserwowego.

Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy