Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Włosi przyrządzają kluski na kilkaset sposobów! A te należą do ich ulubionych. Polecamy przepis na lekką sałatkę z tuńczykiem i makaronem, idealną na upalne dni.
Składniki
- 25 dag makaronu świderki
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- 30 dag małych pomidorków
- 1 cytryna
- 2 gałązki natki pietruszki lub bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron wrzucić do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
2. Oliwę utrzeć na gładki sos z octem, dodać sól i pieprz. Wymieszać z makaronem.
3. Cytrynę umyć, sparzyć, połowę pokroić w cienkie plasterki, połowę w kostkę.
4. Tuńczyka odsączyć z oleju, podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Oliwki odsączyć z zalewy. Bazylię opłukać, oderwać listki.
5. Do makaronu wrzucić oliwki, drobno pokrojoną cytrynę, tuńczyka i pomidorki, wymieszać. Posypać grubo mielonym pieprzem, udekorować plasterkami cytryny i bazylią.
Zobacz także: