Reklama

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Włosi przyrządzają kluski na kilkaset sposobów! A te należą do ich ulubionych. Polecamy przepis na lekką sałatkę z tuńczykiem i makaronem, idealną na upalne dni.

Składniki

  • 25 dag makaronu świderki
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 30 dag małych pomidorków
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki natki pietruszki lub bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzucić do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. 

2. Oliwę utrzeć na gładki sos z octem, dodać sól i pieprz. Wymieszać z makaronem. 

3. Cytrynę umyć, sparzyć, połowę pokroić w cienkie plasterki, połowę w kostkę. 

4. Tuńczyka odsączyć z oleju, podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Oliwki odsączyć z zalewy. Bazylię opłukać, oderwać listki. 

5. Do makaronu wrzucić oliwki, drobno pokrojoną cytrynę, tuńczyka i pomidorki, wymieszać. Posypać grubo mielonym pieprzem, udekorować plasterkami cytryny i bazylią.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy