Sałatka na wynos: "Słoikowy" lunch box
Idealna sałatka na lunch w biegu.
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
- 1 batat
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki ulubionych kiełków
- 4 liście różnych sałat
- kilka różyczek kalafiora
- uprażone pestki dyni
na dressing
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- sól
- 150 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Obieramy batata i kroimy w kostkę, kalafiora kroimy w różyczki. Obtaczamy je olejem, sypiemy solą i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Ubijamy dressing do konsystencji galarety. Wkładamy dressing na dno słoika, posypujemy wystudzoną soczewicą, układamy na niej batata, kalafiora, na samej górze sałaty i kiełki. Wszystko posypujemy prażonymi pestkami dyni. Smacznego!