Reklama

Sałatka na wynos: "Słoikowy" lunch box

Idealna sałatka na lunch w biegu.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
  • 1 batat
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki ulubionych kiełków
  • 4 liście różnych sałat
  • kilka różyczek kalafiora
  • uprażone pestki dyni

Składniki na dressing

  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • 150 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Obieramy batata i kroimy w kostkę, kalafiora kroimy w różyczki. Obtaczamy je olejem, sypiemy solą i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. 

Ubijamy dressing do konsystencji galarety. Wkładamy dressing na dno słoika, posypujemy wystudzoną soczewicą, układamy na niej batata, kalafiora, na samej górze sałaty i kiełki. Wszystko posypujemy prażonymi pestkami dyni. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy