Składniki na 4-6 porcji: 1 puszka tuńczyka, 4 ziemniaki, 20 dag fasolki szparagowej, 3 pomidory, 1 papryka żółta, 1 cebula, 1 puszka anchois, 1/2 główki sałaty, 1/2 szklanka oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 ząbek czosnku l sól, pieprz, estragon.
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, ostudzić. Fasolkę przebrać, usunąć twarde włókna, ugotować na półtwardo, przelać zimną wodą, ostudzić. Pomidory, paprykę, umyć, pokroić w cząstki, cebulę oczyścić, posiekać w cienkie plasterki. Sałatę umyć, osuszyć, częścią liści wyłożyć salaterkę, resztę porwać.
Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, soli, pieprzu i estragonu ukręcić sos. Warzywa wymieszać ze sobą, zalać 3/4 sosu. Tuńczyka i anchois osączyć, dodać do sałatki, skropić pozostałym sosem.