Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz
Doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach i zazwyczaj znika jako pierwsza.


Jej największymi amatorami są zazwyczaj panowie, którzy wznosząc toasty wysokoprocentowymi alkoholami wielce zachwalają tę zakąskę.
Składniki: 150 g sera feta, 150 g sera mozzarella (najlepiej małe kulki), 1 szklanka oliwek czarnych, 1 szklanka oliwek zielonych, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami, 5 średnich ogórków konserwowych, 1 szklanka marynowanych pieczarek, 100 g płatków migdałowych, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka bazylii, oliwa do polania gotowej potrawy.
Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka musztardy Dijon. 2-3 łyżki soku z cytryny (lub octu balsamicznego) 1 łyżka miodu, 100 ml oliwy, pieprz.
Przygotowanie: Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek z zalewy, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, wystarczy przeciąć je na pół). Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać.
Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Wymieszać. Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. Na samym końcu polać jeszcze wszystko dobrej jakości oliwą.