Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz

Doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach i zazwyczaj znika jako pierwsza.

Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz - "Ewa Gotuje - ulubione"
Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz - "Ewa Gotuje - ulubione"Styl.pl/materiały prasowe
Sałatka ma bardzo intensywny, wytrawny smak
Sałatka ma bardzo intensywny, wytrawny smakmateriały prasowe

Jej największymi amatorami są zazwyczaj panowie, którzy wznosząc toasty wysokoprocentowymi alkoholami wielce zachwalają tę zakąskę.

Składniki: 150 g sera feta, 150 g sera mozzarella (najlepiej małe kulki), 1 szklanka oliwek czarnych, 1 szklanka oliwek zielonych, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami, 5 średnich ogórków konserwowych, 1 szklanka marynowanych pieczarek, 100 g płatków migdałowych, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka bazylii, oliwa do polania gotowej potrawy.

Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka musztardy Dijon. 2-3 łyżki soku z cytryny (lub octu balsamicznego) 1 łyżka miodu, 100 ml oliwy, pieprz.

Przygotowanie: Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek z zalewy, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, wystarczy przeciąć je na pół). Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać.

Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę Dijon, sok z cytryny i miód. Wymieszać. Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę. Na samym końcu polać jeszcze wszystko dobrej jakości oliwą.