Sałatka szpinakowa

Składniki
- 5 dag orzechy włoskie
- 1 ząbek czosnek
- 4 łyżki olej
- wiórki parmezan
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 20 dag świeży szpinak
- czerwona cebula
- 10 dag pieczarki
3-4 osób
Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ponieważ do sałatki są użyte nie przetworzone pieczarki, należy kupić je bardzo świeże i ładne.
Przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny, olej i doprawić pieprzem. Szpinak wymieszać z pieczarkami i cebulą, przełożyć do salaterki, posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami parmezanu. Sałatkę podawać z sosem czosnkowym.