Reklama

Sałatka szpinakowa

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 5 dag orzechy włoskie
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 łyżki olej
  • wiórki parmezan
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 20 dag świeży szpinak
  • czerwona cebula
  • 10 dag pieczarki

Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ponieważ do sałatki są użyte nie przetworzone pieczarki, należy kupić je bardzo świeże i ładne.

Przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą, dodać sok z cytryny, olej i doprawić pieprzem. Szpinak wymieszać z pieczarkami i cebulą, przełożyć do salaterki, posypać siekanymi orzechami włoskimi i wiórkami parmezanu. Sałatkę podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy